sweetstuff.webblogg.se

14 årig tjej med intresse för bakning

CHOKLADPAJ MED HALLONTRYFFEL

Kategori: TÅRTOR

 
Pajbotten:
120 g smör
1 dl strösocker
50 g ägg (1)
3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
 
Fyllning:
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
50 g ägg (1)
60 g äggula (4)
1/2 dl kakao
 
Hallontryffel:
140 g frysta hallon (tinade)
200 g mörkchoklad 64%
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
50 g osaltat smör
 
Garnering:
Hallon
Florsocker
 
Pajbotten:
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Blanda alla ingredienser i en bunke. Nyp först ihop till en smulig blandning med fingertopparna och arbeta sedan ihop till en jämn deg med händerna. Eller ta hjälp av en matberedare. 
3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock deg och fördela ut den i en pajform med löstagbar kant 24 cm I diameter. Fodra ända upp till kanten och skär av överflödig deg. 
Fyllning:
1. Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en slät massa. Rör ner ägg och äggula lite i taget och blanda väl. Tillsätt slutligen kakaon och rör om ordentligt. 
2. Fördela fyllningen jämnt i pajformen och grädda mitt i ugnen i 25–28 minuter. Låt svalna.
Hallontryffel:
1. Mixa hallon till en puré med en stavmixer och passera sedan genom en sil, för att få bort de små fröna i hallonen. 
2. Hacka choklad och lägg den i en bunke. Koka upp hallonpurén, grädde och socker och häll i chokladen, tillsätt smöret och blanda med en slickepott ihop till en slät tryffel. Tänk på att inte blanda tryffeln för mycket när du tagit bort den på plattan. Det är lätt att tryffeln skär sig. 
3. Häll tryffeln över över pajen, och låt stå i kylen tills tryffeln har stelnat, cirka 30 minuter. Garnera med hallon och florsocker före servering. 
Klart!
Supergott och super enkelt!
 
Här hittade jag receptet: http://www.recept.nu/roy-fares/kakor-och-tartor/choklad/chokladpaj-med-hallontryffel/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: